CadouriDeTop.ro

Mititeii de la ŢARĂ

Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de 7 până la 8 centimetri şi la o grosime de cam 3 centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese, la o halbă de bere, ori ca entrée. Reteta originala de mititei isi are originea din Balkani, provenind din Serbia, dar se întâlnesc şi în Grecia şi Turcia, de unde au fost preluaţi de bucătăria românească. Cum le spune şi numele, sunt nişte rulouri mici, fiind şi numiţi astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea să încânte gustul mesenilor. Se servesc numai proaspăt prăjiţi pe grătar de jar, fie cu tacâm, ori la scobitoare sub formă de gustare.

Pentru mititeii de la ŢARĂ avem nevoie de urmatoarele ingrediente :
  • Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:
  • 8 grame de piper proaspăt măcinat
  • 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  • 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
  • 1 gram de anis stelat pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu1
  • linguriţă de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de ulei
  • 1 căpăţână de usturoi aromat şi nu din cel iute
Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiecare kilogram de carne.


MOD DE PREPARARE :

  1. Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă prin maşina de tocat ( tocata cat mai marunt ). Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga un pic de seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, circa la 100 până la 150 de grame pentru fiecare kilogram cântărit de carne.
  2. Nu se va lua în nici un caz slănină, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor.
  3. La cantităţi mai mari de cinci kilograme, se va adăuga pentru fiecare alte cinci kilograme de carne, câte o măsură mai mult din mirodenii.
  4. Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de 60 de minute, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la frigider 24 de ore, după care se scoate, se lasă câteva ore la dezmorţit şi se mai frământă o dată timp de 5-10 minute cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras circa 30 de minute. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul timp de 15 minute.
  5. Se dă din nou la frigider până a doua zi. Cu aproximativ 3 ore înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la frigider, pentru a se încălzi şi muia; după 3 ore sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii cam de un deget mare lungime şi cam de două degete grosime, se ung cu ulei pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat 1 ora. Se prăjesc pe jar de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. La prăjit, mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu mustar de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca.
Sfaturi practice :
Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, scade tot sucul aromat şi devin seci.


POFTA BUNA !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu